Wat is gezond

 

Je vind er talloze boeken over, leest erover in tijdschriften en ziet programma na programma op de televisie over gezond leven. Maar wat is gezond zijn eigenlijk en wat kun je er zelf aan doen om een gezond leven te leven.

Als je een aantal regels volgt is het vrij eenvoudig om een gezond leven te hebben, bepaalde dingen zijn misschien wat moeilijker vol te houden dan andere maar je zult voor jezelf een goed evenwicht moeten vinden over wat je wel en niet vol houd.

Wat is gezond :

hoealleswerkticon Gezonde voeding – De meest voor de hand liggende en voor veel mensen ook het moeilijkst om te realiseren. Het is belangrijk om iedere dag gevarieerd en gezond te eten. waarbij je niet teveel zout en vettig eten eet. Zorg ervoor dat je iedere dag genoeg groente en fruit eet (ongeveer 400 gram is voldoende) en dat je voldoende water of vruchtensappen drinkt en frisdrank zoveel mogelijk vermijd. Zorg dat je iedere dag rond dezelfde tijd ontbijt, hierdoor begint je stofwisseling op gang te komen en kan je lichaam zich voorbereiden op wat je die dag nog gaat eten.

Eet 1 of 2 keer per week vis en een aantal keer per week mager vlees. Kijk wanneer je in de supermarkt etenswaren koopt altijd op de verpakking en probeer vervolgens producten met grote hoeveelheden vet, zout en suiker te vermijden.

Een aantal van deze producten zal je lichaam elke dag wel moeten binnenkrijgen :

  • groente en fruit
  • brood, aardappelen, rijst, peulvruchten en pasta
  • zachte margarine
  • halfvolle of magere melk

hoealleswerkticon2 Roken : Roken is een ernstige verslaving waar veel mensen last van hebben, in Nederland en vele andere landen van de wereld is roken zelfs de grootste verslavingsvorm onder de bevolking. Stoppen met roken heeft directe en ook voordelen op de lange duur voor je gezondheid.

Wat zijn de gevaren van roken ? Wanneer je een sigaret rookt adem je vele duizenden gevaarlijke stoffen in die voor een korte tijd in belangrijke organen van je lichaam verblijven. De stoffen die ongezond voor je zijn, zijn stoffen als teer, nicotine, koolmonoxide en cyanide. Als je op zoekt wat deze stoffen met je lichaam doen dan schrik je waarschijnlijk en ben je 1 stap korter in de buurt voor te stoppen met roken.

Maar waarom is roken dan ongezond ? Je kunt door roken problemen krijgen met je gezondheid, sommige mensen krijgen hier sneller last van en anderen weer helemaal nooit. Exacte procenten hoeveel mensen gezondheidsproblemen krijgen als gevolg van roken zijn er niet, maar onderzoekers zijn het er over eens dat je een vergrote kans hebt op longkanker, hart- en vaatziekten, beroerte, gangreen, maagzweren, bronchitis en kanker.

Je moet niet alleen stoppen met roken voor jezelf maar ook voor die mensen uit je naaste omgeving waar je om geeft. Niet alleen krijg jij namelijk al die slechte stoffen in je lichaam binnen, maar door het inademen van de rook die uit je sigaret komt kunnen anderen ook klachten krijgen op de lange duur.

hoealleswerkticon3 Lichaamsbeweging : We weten het allemaal, maar komen er vaak door drukke schema’s niet aan toe om voldoende te bewegen. Niet alleen is lichaamsbeweging ontzettend gezond voor je, je krijgt er ook nog eens een mooier lichaam door en zult een stuk beter in je vel gaan zitten.

Hoe meer je beweegt hoe beter maar voor die mensen die weinig tijd hebben is 5 keer per week 30 minuten lang sporten al een goed begin. In principe zijn alle vormen van sport goed voor je maar als je geen idee hebt waar je mee moet beginnen probeer dan eens fitness, zwemmen, wandelen, fietsen of joggen.

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging ? Door het bewegen verbrand je calorieën en zul je automatisch een mooier figuur krijgen, veel mensen krijgen door te sporten ook een beter zelfbeeld en omdat sporten vaak in groepsverband en sportclubs gebeurt krijg je er ook nog een goed sociaal leven door. Door te sporten heb je minder kans op hart- en vaatziekten en is het goed voor je spieren, botten en gewrichten waardoor je langer vitaal zult blijven.

Dit zijn de drie belangrijkste dingen die je moet volgen om een gezond of gezonder leven te leiden. Natuurlijk zijn er nog andere factoren van belang zoals het vermijden van alcohol, drugs en proberen een zo stress vrij leven te hebben.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Wat is gezond, 4.0 out of 5 based on 1 rating

 
Wat is gezond

Share this Post

 

Tags

, , , , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter