Home / Tech /

Wat is een browser

 

Een web browser (ook wel gewoon bekend als browser) is een programma for het ontvangen, presenteren en omzetten van informatie van het internet. De plek waar je informatie vandaan haalt word herkend aan de URL en kan een webpagina, afbeelding, video of ander stukje content zijn. Door het gebruik van hyperlinks op het internet kunnen gebruikers snel en gemakkelijk met een browser naar de gevraagde informatie op zoek gaan.

Alhoewel browsers voornamelijk bedoeld zijn om gebruikt te worden voor het internet, kunnen deze ook gebruikt worden om informatie te achterhalen op prive netwerken of andere servers op het internet.

De grootste browsers die gebruikt worden zijn Safari, Mozilla Firefox, Google Chrome en Internet Explorer.

De voornaamste functie van een browser is het brengen van informatie naar de gebruiker en deze om te zetten naar informatie die makkelijk leesbaar is en om via webpaginas op zoek te gaan naar andere informatie doormiddel van links.

Dit proces begint wanneer een gebruiker een URL (bijvoorbeeld een website als : http://google.nl) invoert in de zoekbalk van de browser. Het voorvoegsel van de URL (bijvoorbeeld : http) bepaald hoe de URL word vertaald. De meest gebruikte vorm van dit voorvoegsel begint met http. Veel browsers ondersteunen ook een groot aantal andere voorvoegsels zoals https:, ftp: en file: voor lokale bestanden. Voorvoegsels die een browser niet kan verwerken worden vaak door een andere applicatie op de computer vertaald. Als voorbeeld noemen we mailto:, hierbij word normaal gesproken de informatie doorgestuurd naar de standaard email client van de computer, en news: behandeld door de standaard nieuwsgroep lezer van de gebruiker.

In het geval van http, https, file en andere voorvoegsels, word wanneer de informatie is gedownload door de browser dit vertaald en vertoond in de browser. HTML en geassocieerde content zoals afbeelding bestanden, video en styling informatie zoals CSS worden vertaald door de browser en omgevormd zodat dit als een interactief document word getoond, dit noemt men rendering. Naast HTML kunnen browsers een groot aantal soorten informatie weergeven dat onderdeel is van een web pagina. De meeste browsers kunnen afbeeldingen, video, geluid, xml bestanden en hebben vaak diverse externe plugins om andere applicaties te ondersteunen zoals Java en Flash. Wanneer je iets in de browser probeert te openen wat niet ondersteund word door je huidige browser dan download hij deze meestal in plaats van deze om te zetten naar het browser venster.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 
Wat is een browser

Share this Post

 

Tags

, , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter