Wat is diabetes

 

Diabetes of ook wel bekend als suikerziekte zijn een aantal stofwisselingsziektes waarbij de persoon in kwestie een hoge bloedsuikerspiegel heeft, dit komt omdat er niet genoeg insuline geproduceerd word door de alvleesklier of omdat de cellen niet reageren op de insuline die geproduceerd worden. Door deze hoge bloedsuikerspiegel komen andere symptomen naar voren zoals het vaak moeten urineren, veel dorst en een meer honger hebben dan normaal.

Je hebt een aantal soorten diabetes, de symptomen en redenen voor deze soorten zullen we nu nader uitleggen :

Type 1 diabetes : Deze type diabetes komt doordat het lichaam er niet in slaagt insuline te produceren en daarom het nodig is door de patient om insuline te injecteren of een insuline pomp te dragen. Ongeveer 10% van de mensen met diabetes heeft dit type diabetes. Vroeger stond dit type ook wel bekend als jeugddiabetes, echter kun je type 1 diabetes gewoon op elke leeftijd krijgen.

Type 2 diabetes : Deze type diabetes is het resultaat van een resistentie tegen insuline, dit is een stofwisselingsziekte waarbij de cellen de insuline niet op een goede manier kunnen opnemen, het komt zelfs voor dat het lichaam helemaal geen insuline zal opnemen. Deze vorm van diabetes werd vroeger nog ouderdomsdiabetes genoemd maar komt hedendaags voor bij alle leeftijden. Deze vorm komt voor bij de grootste groep mensen die diabetes hebben zo ongeveer 90%.

Zwangerschapsdiabetes : Deze derde vorm van diabetes ontstaan wanneer zwangere vrouwen die nooit eerder een diagnose hebben gehad van diabetes een hoog bloed glucose niveau ontwikkelen. Deze vorm van diabetes is meestal voor tijdelijke duur maar kan zich ook tot een diabetes type 2 voortzetten zelfs als de zwangerschap voorbij is.

Als je diabetes niet behandeld kunnen een hoop complicaties ontstaan. Directe complicaties zoals vermoeidheid, lusteloosheid, jeuk en pijnlijke gewrichten. Andere ernstige lange termijn problemen die kunnen ontstaan zijn onder andere hart- en vaatziekten of diabetische retinopathie. Een goede behandeling van diabetes is dus erg belangrijk, evenals het op peil houden van je bloeddruk en het veranderen van levensstijl door bijvoorbeeld te stoppen met roken en een goed lichaamsgewicht te behouden.

Alle vormen van diabetes zijn behandelbaar sinds insuline beschikbaar werd in 1921 en diabetes type 2 kan behandeld worden met diverse medicijnen. Insuline en bepaalde medicijnen kunnen lage bloeddruk veroorzaken wat ook gevaarlijk kan zijn indien dit ernstig is. Zowel type 1 als type 2 diabetes zijn chronische ziektes die niet genezen kunnen worden.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Wat is diabetes, 4.0 out of 5 based on 1 rating

 
Wat is diabetes

Share this Post

 

Tags

, , , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter