Home / Geld /

Wat is btw

 

Voor alles wat je koopt in de winkel of elke dienst die je afneemt van een bedrijf of persoon moet je een algemene belasting betaling. Deze belasting die iedereen in Nederland moet betalen heet omzetbelasting of is bekend onder de meer bekende term : belasting over toegevoegde waarde ofwel de btw. Wanneer je iets in de winkel koopt is hier de btw al bij inbegrepen, ook wanneer je bij iemand een dienst afneemt als consument moet het bedrijf of de persoon u een prijs inclusief btw geven zodat u niet later met een hogere prijs verrast gaat worden. Wanneer je iets koopt of afneemt betaal je dus zonder dat je dit weet btw aan de ondernemer. De ondernemer moet vervolgens aangeven bij de belasting dat hij iets verkocht heeft en moet dan vervolgens de btw over het geleverde afdragen aan de belastingdienst.

Voor oktober 2012 was het btw tarief in Nederland 19%, sinds deze datum is echter dit tarief met 2% verhoogd naar 21%. Deze verhoging heeft het kabinet gedaan om de belastinginkomsten van Nederland te verhogen om zo het overheidstekort te verminderen.

Er zijn ook een aantal dingen waar een lager tarief voor geld dan het hiervoor genoemde tarief van 21%. Dit lagere tarief van slechts 6% geld voor onder andere :

  1. Primaire levensbehoeften zoals voeding, water en geneesmiddelen.
  2. Verschillende agrarische goederen waaronder vee en slachtafval, granen en peulvruchten die niet voor menselijke consumptie zijn en diverse zaden, stro en veevoer
  3. Boeken, tijdschriften, schoolboeken, weekbladen en andere diverse publicaties die minstens drie keer per jaar uitkomen kunnen onder het lage tarief vallen.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Wat is btw, 5.0 out of 5 based on 1 rating

 
Wat is btw

Share this Post

 

Tags

, , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter