Home / Overig /

Wat betekent mijn naam

 

Iedereen heeft zich wel eens afgevraagd wat zijn naam betekent. Misschien wist je dit niet maar vrijwel elke naam heeft een betekenis. Echter kan deze betekenis wel anders van land tot land, dit komt omdat een naam door de eeuwen heen zich heeft ontwikkeld in elke cultuur.

Wat betekent een naam voor jezelf ? Je naam is iets van jezelf en waar andere personen jou aan herkennen. Wanneer je je voornaam en achternaam samenvoegt kun je al direct een stukje geschiedenis zien. Je achternaam word namelijk door je hele familie gedragen en vooral wanneer je in een kleine stad woont zal deze achternaam een geschiedenis hebben waardoor iedereen in je stad wel iemand kent met dezelfde achternaam, op deze manier heeft je naam al direct een bepaalde betekenis gekregen voor anderen.

Een achternaam is eigenlijk best wel een nieuw verschijnsel in Nederland. In Nederland hebben mensen pas achternamen sinds Napoleon dit invoerde. Toen Napoleon Nederland en ook andere landen van Europa veroverde vond hij dat iedereen in zijn rijk zich aan dezelfde regels moest houden. 1 van die regels was dat iedereen in zijn rijk een achternaam moest hebben en onder deze naam geregistreerd moest staan. Ondanks dat hier veel protest over was en bijna iedereen van mening was dat de achternaam niet lang zou blijven bestaan is dit tot op heden nog van kracht en zal waarschijnlijk altijd wel zo blijven. Omdat iedereen dacht dat een achternaam niet blijvend zou zijn hebben sommigen een stomme achternaam als “kak” of ¬†”plas” verzonnen. Het werd echter al snel duidelijk dat deze achternaam ¬†voor altijd zou blijven en dat de naam die ze verzonnen hadden ook doorgegeven zouden worden aan hun eigen kinderen.

Niet alleen achternamen hebben een betekenis maar ook voornamen hebben meestal een rijke geschiedenis en betekenis. Ouders denken meestal lang na over het kiezen van een voornaam en het komt dan vaak voor dat gekozen word om de namen van de ouders te combineren of de naam van een opa of oma over te nemen of in te korten. Op deze manier voelt men zich nog meer verbonden met de naam van hun kind omdat als ware de naamgenoot voortleeft door de naam van de zoon of dochter.

Het kan ook zijn dat je naam vaak voorkomt in een bepaalde cultuur. Je hebt bijvoorbeeld echte Nederlandse namen zoals Kim of Patrick maar wanneer iemand bijvoorbeeld Mihoe of Abdoel heet dan kun je meestal snel iets meer zoeken achter deze naam. Zijn mensen met deze namen geboren in Nederland, hebben ze buitenlandse ouders, hebben ze een religie en ga zo maar door. Je weet natuurlijk pas echt waar de naam van iemand vandaan komt wanneer je meer over deze persoon weet. Een naam zegt namelijk veel maar niet alles.

Wil je meer weten over verschillende namen ? Neem dan eens een kijkje op deze websites waar nog meer over de vele verschillende voor en achternamen word verteld :

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Wat betekent mijn naam, 4.0 out of 5 based on 1 rating

 
Wat betekent mijn naam

Share this Post

 

Tags

, , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter