Home / Overig /

Waarom is er zomertijd en wintertijd

 

De zomertijd is de tijd die men aanhoud in de zomermaanden door de tijd van de klok met 1 uur ter veranderen, in deze maanden zetten we de tijd 1 uur voor de “normale” standaard tijd die bij ons dan ook wel bekend staat als wintertijd. De tijd zoals wij hem dus kennen in de zomer is afwijkend en in de winter is de “normale” tijd. In ons eigen land en de rest van Europa begint de wintertijd op de laatste zondag van Oktober en begint de zomertijd op de laatste zondag van Maart.

Maar waarom is er een zomer en een wintertijd ?

Door de tijdstippen waarop de mensen werken vast staan, worden we ook rond een bepaalde tijd wakker. In de zomer is de zon echter vaak al lang opgekomen voordat de meeste mensen wakker zijn. Door het veranderen van de klok is het langer donker als de mensen slapen en is het langer licht als mensen s’avonds wakker zijn. Omdat er dus langer op grote schaal door veel mensen geleefd word als het nog licht is buiten zouden er enorme besparingen zijn op het gebruik van elektriciteit. Er is echter veel kritiek op de wet en er word zelfs gezegd dat deze weinig tot geen nut heeft waardoor de zomer en wintertijd afgeschaft moet worden.

Er zijn een aantal periodes waar zomer en wintertijd zijn ingevoerd. De eerste keer tijdens de eerste wereldoorlog en de tweede keer tijdens de tweede wereldoorlog. De laatste keer dat deze zomer en wintertijd werd ingevoerd en nu nog steeds van kracht is in Europa kwam door de oliecrisis in 1973. Door deze crisis moesten een aantal energiebesparende maatregelen verzonnen worden om het energie gebruik omlaag te brengen. Frankrijk was toen het eerste land wat weer de afwijkende tijd invoerde snel gevolgd door andere Europese landen met als laatste Duitsland.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Waarom is er zomertijd en wintertijd, 4.0 out of 5 based on 1 rating

 
Waarom is er zomertijd en wintertijd

Share this Post

 

Tags

, , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter