Waarom is de zee zout

 

Je hebt op de aarde zout water en zoet water, maar waarom is zee water nou eigenlijk zout ? Er zit een behoorlijke hoeveelheid zout in de zee, wel 35 gram per liter zeewater. Het klinkt misschien een beetje vreemd maar niet al het zeewater op de wereld bevat evenveel zout. De dode zee bijvoorbeeld is zo erg zout dat je er met het grootste gemak in kunt blijven drijven zonder hier ook maar een beetje moeite voor te doen.

Maar wat is nu eigenlijk de reden tot de zee zo zout is ? Dit komt omdat in de oceaanbodem sodium en chloride naar boven komt uit het midden van de aarde en samen zout vormen.

Hoe kan het dan dat niet alle zeeën even zout zijn ? Dit komt door de ligging van deze zeeën en stromingen. De dode zee bijvoorbeeld is helemaal afgesloten van andere grote wateren, hierdoor kan het zout zich makkelijk ophopen en word het niet door stromingen afgevoerd naar een andere plek. Rond de Noordpool is het zeewater echter een stuk minder zout, dit komt omdat er zoetwater uit diverse rivieren naartoe stroomt en zich dan mengt met het zoute zeewater.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 
Waarom is de zee zout

Share this Post

 

Tags

, , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter