Home /

Wat is wondroos?

 

Gordelroos medicijn kopen

Wat is Wondroos?

Wondroos is eigenlijk een ontsteking in je huid veroorzaakt door bacteriën. De kenmerken van wondroos zijn een rode huid en een pijnlijke huid, vaak ook een jeukerige huid. Wondroos komt vaak voor op de benen (onderbeen), maar kan uiteraard op elke plek op je lichaam verschijnen. De meest voorkomende zijn: onderbeen, gezicht en voeten. Wondroos is makkelijk te behandelen zoals ieder andere bacteriële infectie, maar kan wel pijnlijk zijn, waardoor slapen heel moeilijk gaat.

De verschijnselen van wondroos

Vaak ontstaan er verschillende rode plekken op je huid, wat kan verschillen van grote rode plekken tot kleine rode plekken. Vaak zijn de plekken ook glanzend, wat ook een belangrijk kenmerk is van wondroos. Je hele lichaamsdeel kan pijnlijk en rood worden, dat ligt er maar net aan hoe erg het bij jouw is. Je kunt er ook heel ziek van worden, dus kijk vooral uit voor griepverschijnselen, zoals: koorts, misselijkheid en het koud krijgen. Mochten de verschijnselen heel erg zijn, neem dan gelijk contact op met de dokter.

De oorzaak van wondroos

De meest voorkomende oorzaak is dat je een wond hebt en dat niet goed wordt schoongemaakt, waardoor er bacteriën door je huid komen. Zelfs bij een kleine wond kunnen de bacteriën er door en wondroos veroorzaken. Meestal komt het alleen voor bij grote wonden die niet goed worden schoongemaakt. Vaak gebeurt het door een klein wondje in je voet, waardoor de bacteriën je onderbeen bereiken en hier de wondroos zich uitbreid. De bacteriën hebben de naam “streptokokken” gekregen. Mensen met diabetes of hartklachten krijgen het vaakst wondroos, aangezien zij daar vatbaar voor zijn.

Hoe kan ik wondroos voorkomen?

De beste manier om wondroos te voorkomen is om kleine en grote wonden te desinfecteren met jodium, zodat de bacteriën er niet door kunnen. Zelfs hele kleine wondjes moeten goed worden gedesinfecteerd om te zorgen dat de bacteriën buiten blijven. Het is natuurlijk geen garantie om geen wondroos te krijgen, maar het zorgt er wel voor dat de kans kleiner wordt om wondroos te krijgen. Wat ook belangrijk is om de wond niet aan te raken met je blote handen, aangezien de handen vaak de oorzaak zijn van wondroos door de vele bacteriën op je handen.

 

Wilt u iets kwijt over Wondroos? Heeft u positieve of negatieve ervaringen of tips? Deel ze hieronder met ons!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 
Wat is wondroos?

Share this Post

 

Related Posts

About the author