Hoe Waterpokken Werken

 

Wat zijn waterpokken?

Ieder kind krijgt te maken waterpokken, wat heel normaal is bij vooral kleine kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat waterpokken vooral in de winter het meest voorkomen. Waterpokken is in principe een onschuldige virus infectie, waar je je dus geen zorgen over hoeft te maken wanneer dit bij je kind voor komt. Bij de meeste kinderen begint het vaak wanneer ze verkouden zijn en vervolgens ontstaan er rode vlekjes of bultjes over het hele lichaam, die vervolgens veranderen in blaasjes die gevuld zijn met lucht of vocht. Het verschilt per kind hoeveel van die blaasjes op het lichaam komen, bij sommigen zit het hele lichaam onder en bij anderen zijn het slechts een paar blaasjes. Waterpokken zijn niet te behandelen en gaan vanzelf over. Waterpokken is besmettelijk!

De verschijnselen van waterpokken

Bij veel kinderen begint waterpokken eigenlijk met een klein griepje of met een verkoudheid. Deze verkoudheid houdt aan en er ontstaan vervolgens rode vlekjes over het hele lichaam of op een bepaald gedeelte van het lichaam. Deze vlekjes veranderen dan in blaasjes naar mate de tijd verstrijkt. Het kan ook zo zijn dat je kind koorts krijgt tijdens het hebben van de waterpokken, maar die koorts is zo weer over en is nergens om zorgen over te maken.

De oorzaak van waterpokken

De oorzaak van waterpokken is eigenlijk het besmet raken met het varicella-zostervirus. Dit virus behoort tot de familie van herpesvirussen en verspreid zich gemakkelijk onder kinderen. Het kan zowel waterpokken als windpokken veroorzaken. Je kind kan besmet raken door lichamelijk contact, bijvoorbeeld door het vocht van de blaasjes van de waterpokken. Dit kan bijvoorbeeld door het aanraken van de blaasjes, door dezelfde handdoek te gebruiken als het kind heeft gebruikt of door bijvoorbeeld kleding te gebruiken zonder het grondig schoon te maken. Het is ook mogelijk om besmet te raken doordat een besmet kind hoest of niest in het bijzijn van een ander kind. Het is ook mogelijk besmet te raken door uit hetzelfde bekertje te drinken of als er samen voedsel wordt gegeten.

Het is dus van belang om afstand te nemen van een ander kind dat besmet is met het varicella-zostervirus, ook bijvoorbeeld in de klas. Het kind dient dan ook zijn/haar hand voor de mond of neus te doen wanneer het kind niest/hoest.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 
Hoe Waterpokken Werken

Share this Post

 

Tags

,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter