Home / Hoe /

Hoe plak je een fietsen band ?

 

Het gebeurt iedereen om de zoveel tijd wel eens, een lekke fietsband. Wanneer je een lekke band hebt kun je er natuurlijk voor kiezen om deze door een fietsenmaker te laten maken. Maar wacht eens even, als je deze zelf leert maken zal je niet alleen een hoop geld maar ook nog eens tijd besparen. In de tijd die je immers kwijt bent om de fiets bij de fietsenmaker te krijgen had je al lang zelf je fietsenband kunnen plakken.

Dit heb je allemaal nodig om je fietsband te kunnen plakken : je fiets, zacht schuurpapier, schaar, lijm, een bak met water, bandenlichters, een stift en een fietsenpomp.

hoealleswerkticon Neem je fiets en plaats deze ondersteboven door hem om te draaien en hem op het zadel en stuur neer te zetten. Als je extra voorzichtig wilt zijn met beschadigingen kun je het best ook 2 doeken bij de hand hebben om onder het zadel en stuur te plaatsen.

hoealleswerkticon2 Nu je fiets vaststaat is het tijd om de band eraf te halen. Hiervoor zul je eerst je band helemaal leeg moeten laten lopen en vervolgens het ventiel er uit te halen. Leg het ventiel op een plekje waar je deze niet zult verliezen. Haal nu de fietsband van je band af met het gebruik van de bandenlichters. Dit doe je door met de bandenlichters 1 kant van je fietsband helemaal los te maken. Als je dit gedaan hebt kun je het ventiel door de band duwen en vervolgens gemakkelijk de hele binnenband eruit halen.

hoealleswerkticon3 Plaats nu het ventiel weer terug op de binnenband en binnen deze goed op te pompen. Als je dit gedaan hebt moet je goed de hele band bekijken of je met je handen de lucht uit de band voelt komen, of dat je dit misschien hoort. Heb je het gat niet op deze manier kunnen vinden plaats dan de band in de bak met water, haal deze band beetje voor beetje door de bak met water heen tot je belletjes ziet verschijnen. Als je belletjes uit de band ziet komen betekent dat dit de plek is waar er een gaatje in je band zit. Maak het stukje band vervolgens droog en geef met een dikke stift aan waar het gat zit.

hoealleswerkticon4 Neem nu de bandsticker en knip deze op maat voor over het gat te plaatsen. Zorg dat de plakker een centimeter aan beide kanten van het gat oversteekt en dat deze zo rond mogelijk is. Neem nu het schuurpapier en schuur het stukje band rondom het gat goed schoon, schuur niet te hard anders zou je je band nog wel eens kapot kunnen maken. Pomp nu de band weer op zodat het makkelijker is om deze dicht te plakken. Neem vervolgens de lijm en smeer deze over het gat en op de sticker. Wacht 1 minuut en plak deze dan op de goede plek van de band en houd deze voor zeker twee minuten vast op deze plek zonder te wiebelen. Leg nu de binnenband op een droge plek zodat de lijm de tijd krijgt om te drogen.

hoealleswerkticon5 Kijk in de tussentijd als de binnenband aan het drogen is eens of er stukjes glas of andere vreemde scherpe voorwerpen in je buitenband zitten. Kijk de hele band goed na, het kan namelijk goed zijn dat deze stukjes verschoven zijn.

hoealleswerkticon6 Als de lijm gedroogd is en je de buitenband goed geïnspecteerd hebt is het tijd om de binnenband weer terug te zetten. Neem het ventiel van de binnenband en stop deze door het gat in je fietsenwiel. Pomp deze nu op zodat hij zijn lichte rond vorm weer krijgt. Stop nu de binnenband weer terug onder de buitenband en kijk goed na of deze de juiste vorm heeft zonder verdraaiingen. Trek nu de buitenband weer helemaal terug binnen in de velg tot je dit met alleen je vingers niet meer lukt. Voor het laatste stukje kun je de bandlichters gebruiken. Pomp nu de band weer op en je bent weer klaar om de weg op te gaan.

De eerste keer zal misschien even oefenen zijn, maar als je eenmaal weet hoe je je band moet plakken kun je dit binnen een aantal minuten zelf doen en het fijne is dat dit ook nog eens niets kost.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hoe plak je een fietsen band ?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

 
Hoe plak je een fietsen band ?

Share this Post

 

Tags

, , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter