Home / Hoe /

Hoe kook je een ei

 

Een ei leren koken is 1 van de eerste handelingen die een mens leert in de keuken. Het koken van een ei is erg gemakkelijk en er kan niet heel veel mis gaan. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om ervoor te zorgen dat je de dag kan beginnen met een perfect gekookt eitje.

hoealleswerkticon Kies een ei dat je lekker vind. Iedereen heeft een andere smaak en bij die smaak hoort natuurlijk ook een ei dat bij je past. Bij het kopen van een ei hoef je slechts op een aantal dingen te letten die de smaak van het ei kunnen beïnvloeden. Allereerst is er de grootte van het ei, deze vind je over het algemeen met een gewicht van tussen de 50 en 80 gram en worden aangeduid als maten van S tot XL op de verpakking. Dan kun je kiezen uit de soort kippenhouderij waar het ei vandaan komt. De keuzes zijn dan vervolgens biologisch, kooi, scharrel en vrije uitloop eieren dit geeft eigenlijk niets anders aan dan de hoeveelheid ruimte de kippen hebben gehad in de veehouderij. Het goedkoopst zijn natuurlijk de kooi eieren maar veel mensen zullen deze niet snel kopen omdat de leefruimte van de kippen hier ontzettend beperkt is.

hoealleswerkticon2 Bak niet een ei dat net uit de koelkast komt. Omdat een ei snel kan breken is het beter om deze niet van een ijskoude koelkast in een snikhete pan te koken, het verschil in temperatuur kan er namelijk voor zorgen dat het ei barst waardoor het eiwit uit het ei zal lopen. Heb je geen tijd hiervoor dan is het best om een gaatje te maken in het ei zodat lucht kan ontsnappen en harde schaal van het ei niet zal barsten.

hoealleswerkticon3 Kook het water in de pan. Voordat je de eieren in de pan legt zul je eerst het water aan het koken moeten brengen. Sommige mensen leggen de eieren al gelijk in de pan voordat het water kookt maar op deze manier is het een stuk lastiger vast te stellen hoe lang je eieren moeten op staan voordat deze voldoende gekookt hebben. Zorg ervoor dat er genoeg water in de pan zit om de eieren volledig onder water te hebben staan, maar niet zoveel dat het kokend water de hele tijd overloopt.

hoealleswerkticon4 Leg de eieren in de pan met kokend water. Nu het water warm genoeg is kun je het vuur iets lager zetten zodat je water niet de hele tijd over de hele pan springt. Vervolgens plaats je de eieren voorzichtig in het water. Ben je bang dat een ei zal breken als je deze in de pan plaatst, leg deze dan eerst op een lepel en dan kun je dit ei rustig met de lepel in het water leggen.

hoealleswerkticon5 Laat de eieren nu de gewenste tijd koken. Hoe lang je eieren moeten koken ligt eraan hoe gaar je deze wilt hebben. Dit is dus een persoonlijke voorkeur. Een zachtgekookt ei moet je 4 minuten laten koken, een halfzacht ei 6 minuten en een hardgekookt ei 8 minuten.

hoealleswerkticon6 Haal de eieren uit de pan. Wanneer de gewenste tijd is verstreken is het tijd om de eieren uit de pan te halen. Omdat deze een aantal minuten in heet water hebben gelegen zijn de eieren dus ontzettend heet, wat je beste kunt doen is de pan in de gootsteen te zetten en deze vol laten lopen met koud water. Laat het koude water zo lang lopen tot je de eieren met je blote handen kunt vast houden.

Je eieren zijn klaar om te eten. Geniet alvast van je ontbijt !

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
Hoe kook je een ei, 5.0 out of 5 based on 1 rating

 
Hoe kook je een ei

Share this Post

 

Tags

, , , , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter