Hoe indirect BBQen werkt

 

De meeste Nederlanders die barbecueën gebruiken slechts één manier van grillen; de directe methode. Dat wil zeggen dat het gerecht recht boven de kolen wordt geplaatst. Dit is voor sommige soorten vlees echter niet de beste methode. Omdat het direct boven de kolen te heet is en daardoor van buiten aanbrandt of uitdroogt, terwijl het van binnen nog niet gaar is. Dit geldt vooral voor grotere stukken vlees zoals een beenham of hele kip, maar ook zeker voor sommige vissoorten.

Als je een BBQ hebt die is af te sluiten met een deksel, dan heb je ook de mogelijkheid om indirect barbecueën. De barbecue moet bij voorkeur bolvormig zijn, zodat de hete lucht kan circuleren. Een Weber barbecue is daar ideaal voor. Alle Weber bbq’s zijn namelijk bolvormig en hebben een deksel, maar ook concurrenten hebben bbq’s met deze eigenschappen. Indirect bbqen vergt in het begin iets meer geduld, maar het resultaat zal je verbluffen!

Hoe het werkt:

hoealleswerkticon Prepareer het vlees: Zorg dat het vlees klaar is om te grillen. Gebruik kruiden, marinade, honing of BBQ rub om het vlees op smaak te brengen. Ook kan je het vlees vullen met groenten naar smaak, net wat je zelf lekker vindt!

 

hoealleswerkticon2 Stook de barbecue goed op: Zorg dat alle briketten bedekt zijn met een aslaagje, dat is pas het teken dat er gegrild kan gaan worden.

 

hoealleswerkticon3 Verplaats de kolen: Zorg dat alle kolen naar één zijkant van de bbq verplaatst zijn. Plaats nu voorzichtig op het lege gedeelte van het rooster een aluminium druipbakje om vet en sappen op te vangen. Vul het bakje met een klein scheutje water, dit voorkomt ontbranden en roeten van het vrijgekomen vet. (Als je wilt variëren, kan je in plaats van water ook een scheutje bier of wijn gebruiken, voor een extra smaak dimensie)

 

hoealleswerkticon4 Bij vis of gerechten die niet dichtgeschroeid hoeven te worden kunt u het gerecht beter in het midden plaatsen. Het druipbakje komt er recht onder, de kolen er omheen.

 

hoealleswerkticon5 Dichtschroeien: Dit is alleen nodig wanneer u vlees bereidt veel sap verliest en uitdroogt. Boven de helft van de barbecue waar de kolen liggen is het nu zeer heet. U kunt het vlees gemakkelijk dichtschroeien door het heel even direct boven de kolen te leggen.

 

hoealleswerkticon6 Indirect grillen: Leg het gerecht boven het gedeelte van de barbecue waar geen kolen liggen en sluit de deksel. Schat van te voren in hoelang het gerecht moet garen; probeer de deksel zoveel mogelijk gesloten te houden en laat de bbq haar werk doen. Het vlees wordt het lekkerst als de deksel gesloten is, anders vervliegen alle vleessappen en aroma’s en droogt het vlees uit. Controleer een aantal minuten voordat het gerecht klaar is hoe het gaat.

 

TIP: Je kunt het vlees eventueel arroseren: besprenkelen met de opgevangen vleessappen, dat voorkomt uitdrogen en geeft het vlees extra kleur en smaak.
TIP: Als je van rooksmaak houdt, dan kan je rookhout verpakt in aluminiumfolie op de kooltjes leggen. Prik er een aantal gaatjes in en je gerecht krijgt die heerlijke rooksmaak!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
Hoe indirect BBQen werkt, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

 
Hoe indirect BBQen werkt

Share this Post

 

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter