Home / Geld /

Belastingdienst VAR aanvragen

 

Wat is een VAR verklaring en wanneer heb je deze nodig ?

Een Verklaring Arbeidsrelatie of afgekort VAR is een document dat u kunt krijgen bij de belastingdienst, in dit document staat vermeld wat uw huidige status is als zelfstandige. Deze VAR verklaring is overigens niet verplicht om te hebben. Niet alleen ZZP’ers maar ook zelfstandige ondernemers en freelancers zonder personeel kunnen een VAR verklaring bij de belastingdienst aanvragen aangezien deze allemaal als hetzelfde worden gezien door de belastingdienst.

Waarom zou ik een VAR verklaring aanvragen ?

De meeste ondernemers die een VAR verklaring komen vragen bij de belastingdienst zijn hier om gevraagd door de opdrachtgever. Iemand die namelijk een ZZP’er inhuurt die in het bezit is van een VAR verklaring is gevrijwaard van alle aansprakelijkheden van de belastingdienst over te betalen belastingen en premies. U moet natuurlijk wel goed opletten dat alle informatie op het formulier klopt.

Hoe kan ik een VAR verklaring aanvragen ?

U kunt een VAR verklaring zowel digitaal als aan het loket van de belastingdienst aanvragen. Wilt u dit snel en gemakkelijk online doen dan kunt u dit door het formulier aan te vragen op de site van de Belastingdienst. U moet wel uw DigiD code bij de hand hebben om deze aan te vragen. Als u geen scanner heeft om het formulier via de email op te sturen kun u dit ook printen, invullen en opsturen naar het adres van de Belastingdienst : Postbus 2586, 6401DB in Heerlen.

Wat is een ZZPer ?

ZZP betekent Zelfstandige Zonder Personeel. Een ZZP’er is iemand in zijn eentje diensten aanbied of producten verkoopt en vervolgens de klant hiervoor een factuur stuurt.

Niet iedereen die werkt zonder personeel kan zichzelf ZZPer noemen. Er zijn namelijk een aantal dingen waar een ZZPer aan moet voldoen. De volgende kenmerken horen over het algemeen bij een omschrijving van een ZZPer :

  • Je bent de enige werknemer in het bedrijf
  • Hebt meer dan 1 opdrachtgever en word na iedere opdracht betaald aan de hand van een factuur
  • Heeft een zeer kleine of geen bedrijfsruimte
  • Is niet werkzaam in de detailhandel
  • Is alleen verantwoordelijk voor eigen werkzaamheden
  • Is gespecialiseerd op een bepaald vakgebied en brengt hier zijn kennis op in
  • Investeert niet of nauwelijks
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
Belastingdienst VAR aanvragen, 4.0 out of 5 based on 1 rating

 
Belastingdienst VAR aanvragen

Share this Post

 

Tags

, , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter