Home / Overig /

Alles over gluten

 

Wat zijn gluten ?

Gluten zijn een soort eiwitten die je kunt vinden in voedsel wat van tarwe en gerelateerde graan soorten is gemaakt inclusief  gerst, haver en rogge. Gluten geeft elasticiteit aan meel, en helpt het rijzen en zijn vorm te behouden wanneer het eindproduct klaar is. Zonder gluten zou brood geen vaste structuur krijgen en zou het brood tijdens het bakken niet kunnen rijzen of gisten. Gluten kun je niet alleen in eten vinden maar ook in sommige cosmetica producten, haar producten en dermatologische middeltjes.

Ongeveer 1 procent van de mensen in ontwikkelde landen hebben een gluten allergie, sommige van deze mensen hebben een zo ernstige vorm dat deze zelfs levensbedreigend kan zijn. Deze intolerantie tegen gluten word meestal coeliakie genoemd. Coeliakie is erfelijk, dus wanneer je ouders of andere familieleden hebt die deze ziekte hebben zou het best kunnen dat dit bij jou ook zo is. Veel mensen weten echter niet dat ze dragen zijn van deze ziekte omdat deze zich nog niet heeft getoond. De meeste momenten waarop de ziekte naar de voorgrond komt is bij een operatie, zwangerschap, stress of virale infectie. Gelukkig komen er steeds meer glutenvrije producten op de markt en kun je tegenwoordig gluten makkelijker vermijden omdat vrijwel op iedere verpakking staat aangegeven of er gluten in het product zijn verwerkt.

Boeddhistische monniken hebben gluten ontdekt in de 7e eeuw. De monniken die vegetarisch waren, waren op zoek naar voedsel dat als vleesvervanger kon dienen. Zo ontdekten dat wanneer je meel in water onderdompelt, de zetmeel eraf ging en dat alles wat dan over bleef een vlees achtige, ruwe massa was.

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 
Alles over gluten

Share this Post

 

Tags

, , , , ,

Related Posts

About the author

 
 

0 Reacties

Je kan de eerste zijn die een reactie achter laat..

 
 

Laat een reactie achter